Pitanja konzervatorskom odjelu u Splitu

1. Da li je moguće zaštiti otok Biševo kao kulturni krajolik i koja je procedura (korak po korak)? Naša bi Udruga rado izdvojila vrijeme za pisanje elaborata.

2. Ima li smisla pojedina naselja na oroku Biševu zaštiti kao ruralne cjeline, kao što je predloženo u konzervatorskoj podlozi prostornih planova uređenja gradova Visa i Komiže (Mezuporat, Donja i Gornja Salbunara, Poje i Vela Gora)?

3. U uvali Porat postoji stari javni bunar koji nosi toponim “rimski bunar” (foto u prilogu) čiji je okoliš naša Udruga nedavno očistila od nabacane šute i raslinja. Što možemo napraviti kako bi bolje zaštitili (i istražili) ovaj lokalitet koji je bio vrlo bitan za funkcioniranje male otočne zajednice?

4. U blizini naselja Vela gora postoji u stijeni uklesana stara kapelica za koju mons. Andrija Vojko Mardešić tvrdi: “Ima jasnih indicija da su na ovom otoku ljudi živjeli davno prije benediktinaca. U Veloj Gori postoji stara kapela. Doduše, ona nije istražena pa se o njoj ne može puno reći. Po njezinom položaju, podalje od središta i naselja, moglo bi st pretpostaviti da su tu nekada živjeli pustinjaci. A o postojanju pustinjaka na našim otocima piše sveti Jeronim još u IV. stoljeću.” (foto u prilogu).

Nažalost je ta kapelica zarasla u šumu i teško je doći do nje. Koji bi bili eventuralni koraci u njezinoj konzervaciji ili prezentaciji?

4. Ima li smisla inzistirati na formiranju arheološkog parka na području starog benediktinskog samostana (koji još nije arheološki istražen) kako bi otok Biševo imao i (kakvu takvu) kulturnu ponudu?

5. Imamo primjer gdje je lokalno stanovništvo na svojim parcelama otkrilo helenističke grobove ali iz straha nisu prijavili konzervatorima. Kako možemo najbolje educirati te ljude i objasniti im da ih država neće izvlastiti već samo snimiti postojeće stanje? Da li znate koja je procedura oko toga?

6. Stara se Biševska škola preuređuje u Posjetiteljski centar s popratnim sadržajima, među kojima je i interpretacijski centar. Smatrate li kako bi se tu mogli prezentirati arheološki ostaci koji su pronađeni na lokalitetima diljem otoka? Nažalost prioritet se daje samo prezentaciji Modre spilje kao rezultat pojave masovnog turizma. Smatramo kako bi se na takvom mjestu mogla prezentirati i povijest otoka, te molimo za Vaše mišljenje.